tisdag 23 december 2014

Julklappstips

Har du inte hittat de sista julklapparna än? Då har jag några tips på böcker och det finns något för alla i alla åldrar.

Till lillasyster Lisa 1 år:

Pekboken "Vad är det som låter i naturen?" från Tukan förlaget. En supercharmig pekbok med knappar att trycka på för att höra vad det är som låter ute i naturen. Det kan vara regndroppar eller en fågel som kvittrar. En garanterad favorit bland de små som älskar att få trycka på saker som låter, men att det sedan även är allmänbildande att få en bild till ljudet ger leken en dimension till.
Det finns fyra böcker till i serien: Vad är det som låter? : instrument, bondgårdsdjur, fordon och djur.

Omslagsbild: Jobbargubbar: Vera och Vilgot i byggvaruhusetTill mellanbror Melvin 3 år:

Här är det en som "kan själv" vad är då bättre än Rabensjögrens bok om "Jobbargubbar: Vera och Vilgot i byggvaruhuset" av Emelie Andrén. Den handlar om bästisarna Vera och Vilgot som är jobbargubbar och kan fixar allt. Som den gången då Barbro i från byggvaruhuset ringde och bad om hjälp med att ta hand om alla kunder som behövde hjälp med att blanda till målarfärg, visa hur man tapetserar, hitta rätt verktyg och till och med fixade kassaapparaten när den gick sönder.
Det här är andra boken om Vera och Vilgot som är som många andra barn, de älskar nämligen att hamra, snickra, bygga, måla, skruva, greja och fixa!

Till mellansyster Moa 6 år:

Hon älskar att sjunga hela tiden, speciellt visorna från Astrid Lindgrens filmer. Vad är då bättre än boken "Och nu så vill jag sjunga" från Raben&Sjögren där alla de sångerna är samlade i en bok och inte vilken typ av bok som helst utan en ljudbok där hon kan spela upp visorna och sjunga med. När hon har kommit längre i sitt pianospelande kan hon även spela efter noterna i boken eller om hon väljer att börja spela gitarr finns det även ackordarrangemang som hon då kan spela efter. Alltså en bok som följer med när man växer och man har ändå glädje av den.

Till storebror Albin 12 år:

Det tog ett tag innan han hittade något han ville läsa för han ville inte ha något töntigt småbarns larv men inte heller så svårläst som t.ex., "Hungerspelen" som många äldre ungdomar läser. När man dessutom har lite svårt för läsning är det helt perfekt med Åsa Larssons och Ingela Korsell nya ungdomsboksserie "PAX" som också är tecknad. Boken handlar om kompisparet...det blir mycket enklare om du klickar in på Youtube länken och ser presentationen av den nya succéserien av den tidigare deckarförfattaren som bara har skrivit för vuxna.  

Till kusinen som studerar till psykolog och slänger sig med namn och utryck för att visa hur mycket hen kan i ämnet

Psykologen Mattias Leivinger har skrivit boken "Freudland" på Hoi förlag. Det är en surrealistisk saga om  rastlöshet och längtan. Här drabbar några av psykologins hjältar samman i en blixtrande slutuppgörelse. Vem bemästrar livskraften och den sanna vägen till fulländning?
Det är nämligen så att någon har stulit Freuds minnen. Plågad av mörka tankar lever han en bräcklig fred med sina gårdskarlar i det dystra huset Freudhall. De gräver försvarsdiken mot storskogen intill och i källaren tätnar skuggorna. När huset attackeras av krigaren Jung inser Freud att det finns fler som han själv därute. Vem ska hitta nyckeln som kan lösa Freundlands gåta och vem är egentligen den verkliga fienden? Om du vill ha svaren på dina frågor efter ha läst den här fantasyberättelsen kan du gå in på hans hemsida och få samtalsterapi med inkännande samtal, baserade på psykosyntesens synsätt.

Till 40-årskrisande morbror

Stefan Åberg har på Andra rum förlag skrivit boken "Vid 40 börjar livet". En bok som ger den krisande hopp om att det finns ett liv efter 40 och att det kan vara värt att ta tag i det där man har skjutit på hela livet. För personen i boken är det att försöka hitta en ny partner när den man levt med inte visade sig vara den rätta utan att livet bara rullat på utan att de verkligen levt och njutit av varandra. Så nu börjar det nya livet och det innebär många nya kontakter från flertaliga kontaktannonser i tidningar och på nätet. Det är en lättläst bok som ger hopp för den krisande 40-åringen men det är nog även många som känner igen sig i boken även om man inte krisar eller bor i Malmö.


Till släktingen som bara vill läsa böcker med berättelser tagna ur verkliga livet

Då är Elise Lindqvist "Ängeln på Malmskillnadsgatan"  från Libris förlag verkligen en sådan bok där man både får följa hennes tragiska uppväxt med incest, pedofili och misshandel. HÄR kan du läsa mitt inlägg om henne på min blogg.

torsdag 4 december 2014

Recension av Anne Holts bok Demonens död

Den som recenserar den är Marie med bloggen Bokmalen. Hon är en av den Pockethexor som har skrivit till mig på pockethexan@live.se för att få vara med i min bokring "Pockethexorna på utflykt". När man gör det får man hem en hemlig pocket som ska läsas, recenseras, skickas till mig och sedan lämna vidare till en ny läsare.
 
Vill du få hem en hemlig "hexpocket" till dig? Skriv då till mig så hör jag av mig!
 
Men nu till Maries recension. Vad tycker du om Anne Holt och hennes böcker håller du med eller blir det ett Hu! för dig?
 
 
-"Hej!
Här kommer äntligen min recension! :-)


Demonens död av Anne Holt
 
Jag har läst och lyssnat på några av Anne Holts romaner förut. Jag tycker om böckerna eftersom man ofta kastas rakt in i handlingen och man är fast direkt.
Den här boken handlar om en 12-årig pojke, Olav, som tvingas bo på barnhem eftersom hans ensamstående mamma inte klarar av att ta hand om och uppfostra honom.
Man får ganska direkt uppfattningen att Olav tillhör de där ”jobbiga” barnen som man stöter på i skolan då och då. De ska ha sin vilja fram i alla lägen utan att tänka på att det finns 23 viljor till i samma rum.
 
I boken finns vissa kursiverade stycken där mamman berättar om pojken, från födseln och framåt. Hon känner redan från början att pojken är annorlunda, trots att det är hennes första barn. Hon försöker påpeka detta för BVC men får inget gehör alls.
Vidare i boken får man följa utredningen med Hanne Wilhelmsen i spetsen. Hon utreder dödsfallet på föreståndaren på det barnhem där Olav bor.
En spännande bok där man följer utredningen men också personliga relationer.

Boken får av mig ett HI!
 
Jag läser alltid och platserna varierar, men när jag tog bilden var jag i köket och läste.
Boken kommer att lämnas vidare, troligen till min brevvän i Katrineholm.
Ha en fin vinter alla bokälskare :-)
 
Mvh Marie"

 
 

 

söndag 23 november 2014

Tove Alsterdal bäst igen!

Nu har Tove Alsterdal gjort det igen, skrivit en deckare som berör även på det mänskliga planet. För hennes senaste bok "Låt mig ta din hand" från Lind & co tycker jag är lika stark som hennes förra bok "I tystnaden begravd". Den utsåg jag till vinterns bästa deckare och jag kan lugnt säga att det här är höstens bästa deckare, om inte den till och med är årets bästa!

Några som tycker det är i Svenska Deckarakademin för de har utsett henne till årets bästa kriminalroman med motiveringen:
En utstuderad och språkligt nyanserad väv av mysterium och samtidshistoria”.


Varför jag tycker att hon är så bra beror på att hon både väver in historiskt sanna historier i sin fiktiva. Det gör att det blir både en spännande deckare att läsa men framför allt för att hon tar upp som i det här fallet hur det gick till i Argentina under militärjuntans styre 1976-1983. I sin bok får man följa två systrar som försöker hitta spåren efter sin mamma som försvann i diktaturens Argentina och de blir varse att allt inte var som de trodde och att det inte är över utan att det finns fortfarande personer kvar som inte vill att de gräver i det förgångna eftersom det än idag finns de som lever och inte vill att sanningarna ska komma fram. Hur är det med deras mamma kan hon vara vid livet idag eller är det bara något de går och hoppas på?

 I verkligheten försvann den då 18-åriga Dagmar Hagelin under det "Smutsiga kriget" som de kallade åren av diktatur. Hon fördes bort av de argentinska säkerhetsstyrkorna som troligtvis mördade henne på sitt mest kända sätt. Det var att knuffa ut personen ur ett flygplan på hög höjd över havet eftersom då är de försvunna för alltid när de fångas upp av havsströmmarna som tar dem ännu längre ut och det är troligtvis det som har hänt i Dagmars fall. 
Tove har i sin bok verkligen fångat känslan hur det var under de här åren hur folket i Buenos Aires hela tiden höll utkik efter säkerhetsstyrkornas bilar så att de inte stod utanför den egna porten och väntade på en. Men folket gjorde ändå mycket för att försöka förhindra att de fick för stor makt och ville göra motstånd även om de hela tiden fördes bort människor som aldrig mer hittades. Även nu så här 30 år senare kämpar man ännu med att få fram sanningar om de som försvunnit ute till havs eller i alla de fängelser som byggdes upp under diktatur åren. Det hålls än i dag rättegångar där man försöker reda ut vilka som var ansvariga och vilka som inte har ställts till svars ännu och om det finns de som ännu lever men som inte har blivit dömda. 
 
Tove Alsterdals "Låt mig ta din hand" är helt klar höstens bästa bok och värd ett stort "HI!!!" i betyg. Om du inte har läst henne så gör det nu, men var beredd på att du blir illa berörd eftersom du vet att det har hänt i verkligheten.

Jag känner än i dag samma rysning som jag gjorde som 11-åring när jag för första gången fick höra vad som hände med Dagmar i Argentina. Minns du den här tiden eller har du andra minnen från Argentina. Vore kul att få höra dina tankar kring det här med diktatur och förföljelser.
 

torsdag 30 oktober 2014

Pockethexorna fyller 6 år

Tänk vad tiden går när man har roligt! För det känns nämligen som i går att jag startade den här bloggen...eller om jag ska vara helt ärlig så var det min Oumberlige make som skapade det här kontot och kom på det tjusiga namnet Pockethexan till mig. 


Det har



verkligen hänt mycket de här åren och jag har fått lära känna så många härliga vänner både på nätet och IRL som  tex. Malin som jag nu bara "bloggar" med via Facebook där jag också finns men då som Pocket Hexan. Min date med Malin i somras kan ni läsa om HÄR eller så dyker hennes bokrecensioner upp lite här och var för till min stora glädje00 är en av mina trognaste gästrecensenter till  (alla är välkomna att vara det skicka ett mail till pockethexan@live.se så hör jag av mig).


En till bloggare som jag är så glad över att ha fått träffa är den charmiga och roliga Elle som bor i Tyskland men som bloggar på svenska. Både jag och min man hade varit vän med henne på nätet när hon kom med den glada nyheten att hon och hennes söta dotter skulle komma till Stockholm i november 2012. Självklart bokade vi in en träff med dem och det roliga mötet kan ni läsa om HÄR

En annan rolig sak med bloggen är att jag har varit med om så många roliga upplevelser som att få vara bloggambassadör på Bokmässan. Det gjorde att jag fick många kontakter som i sin tur ledde till att jag blir bjuden på många olika bokreleaser, events och föreställningar.


En av dem var Magnus Montelius författaren till "Mannen i från Albanien" Columbi publishing. Han hade fått mitt visitkort på bokmässan och bjöd mig till sitt releaseparty där skådespelaren Tomas Bolme var uppläsare. Vi satt alla trollbundna av hans röst till som passade så bra till texten. Han hade gärna fått läsa ut hela boken för oss alla men vi skulle ju även ha tid för lite snacks, vin och mingel. Om ni vill höra honom läsa boken går det för det är han som är uppläsare till ljudboken som går att köpa HÄR.


Det har varit några helt fantastiska möten med författare som jag inte skulle ha kunnat få om jag inte började blogga. En av favoriterna som jag har intervjuat två gånger är Ann Rosman. Hon är författaren till deckarna om polisen Karin Adler på Marstrand. HÄR och HÄR kan du läsa mina intervjuer.

En annan av den jag mötte var den glada brittiska författarinnan Jenny Valentine som jag ställde några frågor till samtidigt som jag fick min ungdomsbok "Hitta Violet Park" signerad. Hennes bok handlar om en ung kille som av en slump blir intresserad av en gammal död dam som ligger i en burk. Alltså, hennes aska i en urna som någon glömt när de åkte taxi och nu står den på taxibolagets hylla och ingen vet vem hon är och ingen har frågat efter henne.
Frågan jag ställer till Jenny är hur det kommer sig att hon skrev boken och hon svarade att det vet hon inte riktigt utan hon tänkte bara, -"Hur skulle jag göra om jag hittade den här urnan och vilka förvecklingar det kan bli" (tror hon menade det men hon pratade en brittisk engelska som var lite svår att förstå när man står där i sorlet och folkvimlet på bokmässan och försöker sig på att göra sig förstådd med sin skolengelska som har en hel del i övrigt att önska). Som tack för den lilla pratstunden fick jag av Atriumförlag en uppföljning av hennes bok.


 
Romancedrottningen i Sverige är utan tvekan Simona Ahrnstedt med hennes trilogi av historiska romancer är hennes mest kända. HÄR kan du läsa en av mina recensioner av hennes böcker. Nu har hon kommit ut med en ny bok "En enda natt" på Forum förlag det är en nutids romanceberättelse  och är den första i en ny serie på
  














Jag har även haft turen att få träffa barnboksförfattarinnan Linda Ulvaeus som har skrivit böckerna om Leia Li som ges ut på Opal förlag. Hon är ju även känd för sitt skådespelande och för sina kända ABBA föräldrar. Pappa Björn fick jag även äran att träffa vid ett bokevent och passade då på att få en kram.
 

Det är inte bara böcker som jag får av förlagen utan även örngott. Det är två helt ljuvliga örngott som har blivit mina favosar för att de är så sköna. Men om man kikar lite närmare i sömmen på dem står det att det är en knullkudde....
För er som vill veta mer om de här Ja/Nej örngotten som jag fick ska läsa mitt inlägg HÄR så förstår ni vad som ligger bakom den här idén.


Men framför allt så har jag kvar alla böcker som jag, min familj och mina vänner har mycket glädje av och de finns kvar för alla som vill läsa dem framöver.

Nu tackar jag för mina 6 år här på bloggen och ser fram emot minst 6 år till. Så bloggvänner tack för att ni finns och hoppas att ni har glädje av det jag skriver för jag uppskattar i alla fall era kommentarer och besöker er alla så ofta jag kan!
Kramis från Pockethexan själv


lördag 18 oktober 2014

Det senaste från både stora och små förlag

 
De senast recensions exemplaren kom både från stora och små förlag
och jag ser verkligen fram emot att få läsa dem.
 
 
John Ajvide Lindqvist "Himmelstrand" på Ordfront kommer att bli min första bok av honom. Någon som har läst honom och vill dela med sig av vad ni tycker om honom och hans skräckberättelse? Ska jag ha en kudde i knät medans jag läser som det var när jag såg på  
 
-"Det ser ut att bli en fin dag på Saluddens camping. Himlen är djupblå och gräset underbart grönt. Ändå är någonting helt fel. Igår var allt som vanligt; glada röster, osande grillar, mygg och vin i plastglas. Men nu är allt försvunnet. Campingen, sjön, till och med solen är borta. Det enda som finns är det oändliga gräsfältet, fyra bilar med husvagnar, åtta vuxna, två barn, en hund och en katt. Alla inser de att något ofattbart hänt under natten. Hur ska de kunna ta sig bort från denna orimliga plats? För den gamla världen finns någonstans, ett mobilsamtal går plötsligt fram och radion spelar gamla schlagrar. Snart börjar också märkliga, skrämmande figurer dyka upp. Monstruösa varelser som fötts ur de åtta vuxnas mest traumatiska upplevelser. Och så mörknar himlen. Regnet är på väg, som en befrielse. Men det är ett regn som ingen ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig. Det är nu den verkliga mardrömmen börjar. Himmelstrand är en häpnadsväckande originell historia om tio människor som är så tragiska, absurda och modiga som väldigt vanliga människor ofta är. Och som alla tvingas välja mellan ont och gott, mellan splittring och gemenskap. John Ajvide Lindqvist är tillbaka med en berättelse som tar skräckromanen till en plats där den aldrig varit förr."
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Lars Petterson "Slaktmånad" också på Ordfront förlag är en ny bekantskap som jag ser fram emot att få läsa, för det ska bli spännande att få ta del av hur en filmare och TV-producent klarar av att skriva böcker i stället för filmmanus. Har ni läst honom också?
 
-"I oktober 2013 hittas en man i en bil på en avlägsen fjällväg utanför Kautokeino i Nordnorge, skjuten med ett prickskyttegevär. Det är Torben Nyhlén, statssekreterare i svenska näringsdepartementet. Omständigheterna gör att det klassas som terrordåd och säkerhetspolisen i både Oslo och Stockholm kopplas in. Samtidigt har kampen hårdnat om rätten till marken i Sápmi, samernas traditionella renbetesland. Till följd av ökad internationell efterfrågan har utvinning av dyrbara metaller blivit allt mer lönsamt. Det svenska Polar Gold AB vill öppna en nerlagd gruva väster om Kautokeino. Men kommunstyrelsen röstar emot. Alla är dock inte motståndare till ny industri i trakten: fler arbetstillfällen och lönsamma bidrag lockar och Sametinget tonar ner risken för förgiftat vatten och förstörd natur. Åklagare Anna Magnusson är numera aktiv renägare på deltid. Hennes familj dras snart in i konflikten eftersom det är på deras traditionella parnings- och kalvningsområde som gruvan ligger. När så ännu ett mord inträffar blir stämningen än mer spänd i det lilla slutna samhället långt norr om polcirkeln."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Erövraren" av Buthler & Öhrlund på Lind förlag är en bok som jag blev överlycklig över att få läsa. För det var inte tänkt att det skulle komma några fler böcker om den vedervärdige seriemördaren och psykopaten Christopher Silfverbielke men döm om allas förvåning när den ändå dök upp, uppföljaren som vi alla fantaster ändå förstod skulle komma för när man läste den s.k. sista boken kunde man läsa mellan raderna att de lämnade öppet för en fortsättning. HÄR kan du läsa mina tidigare inlägg om Silfverbielke och den signerade boken "Återvändaren" som jag vann.
 
-"Psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke har med skrämmande medel lyckats bli frigiven från den slutna psykiatriska vård han dömts till.Nu är han tillbaka med nya djävulska planer i sinnet. I tv-rutan ler han mot det svenska folket och säger: ”Tack – och förlåt!” En ny mardröm kan börja. Snygg, charmfull, rik och belevad men samtidigt fullständigt hänsynslös, känslokall, sexfixerad och brutal. Med Christopher Silfverbielke har Buthler och Öhrlund skapat en unik karaktär som inte lämnar någon oberörd. Dan Buthler och Dag Öhrlund romandebuterade tillsammans år 2007 med mord.net, som sedan dess sålts till tio länder. Deras böcker om Christopher Silfverbielke och kommissarie Jacob Colt har gjort stor succé och blivit mycket uppskattade läsarfavoriter."
-------------------------------------------------------------------------------------------

 
Ibland får man sådan här mail med erbjudanden om rec, ex.i från små förlag som Bookworms när de erbjöd mig att rec. Thomas Greens bok "Ängel på vift". Jag har ingen möjlighet att läsa e-böcker så jag fick passande nog min i pocketformats.

Hej. Vi på Bookworms vill uppmärksamma er på vår allra första utgivning och hoppas ni önskar ett recensionsexemplar av oss. Ängel på drift av Thomas Green På den idylliska ön Vinalhaven utanför USA:s östkust spolas en man upp på land utan minne och identitet. Hans närvaro i det lilla samhället utlöser en rad oförklarliga händelser som flätar samman åtskilliga människoöden. Främlingen binder samman två vitt skilda världar och är omedveten om att han påverkar alla att fatta livsavgörande beslut de annars inte skulle ha gjort. Deras liv kommer aldrig mer att bli det samma när fullkomligt absurda möten avlöser varandra. Ängel på drift är en roman om vänskap, sorg och saknad, men även om kärlek och längtan, brustna drömmar och mod att förändra sitt liv. Bookworms utgivningar kommer att inriktas till pocketformat och även e-bokformat. Våra recensionsexemplar är i e-bokformat, men i undantagsfall skickar vi i pocketformat... ...för varje såld bok skänker vi två kronor till organisationer som arbetar för ungdomars bästa. Om ni önskar ett recensionsexemplar så är det bara till att mejla press@bookworms.se eller helt enkelt svara på detta utskick så skickar vi e-boken till er omgående. Önskar ni pocketformat uppge gärna varför då vi endast i undantagsfall
skickar pocket. Med vänlig hälsning, Sara Nihlén

____________________________
 
 Från Ordfront har jag även fått Chris Forsnes självbiografi om journalisten Christina Lilliestierna är en sådan bok man blir så nyfiken på att få läsa för Dag Hammarskjöld har man hört talas om hela uppväxten men vad som verkligen hände där i Afrika i början av 1960-talet är något jag inte riktigt har koll på. Någon annan som tycker som jag att det är spännande att läsa historier i från verkliga livet? Då är nog "Jag är skapad för stormen och striden och regnet" något för dig också.
 
-"När Dag Hammarskjöld landar i den oroliga Katangaprovinsen i nuvarande Kongo-Kinshasa i augusti 1960, står en svensk kvinna och väntar. Det är Christina Lilliestierna, stjärnreporter på Vecko-Journalen. Totalt orädd har hon hyrt ett eget sportflygplan för att finnas på plats i djungeln när FN:s generalsekreterare anländer. Utan att tveka kastar hon sig till synes handlöst ut i äventyr, ett stort risktagande framför allt i Algeriet under det intensiva inbördeskriget. Varför är hon inte lika känd som Bang, snarast helt okänd? Trots uppdrag för många tidningar och hyllningar av legendarer som Herbert Tingsten och Olof Lagercrantz? När en fransk politiker i åttiotalets Paris drar sig till minnes denna reporter blir Chris Forsne, själv utrikeskorrespondent, nyfiken. Utifrån intervjuer med Lilliestiernas vänner och anhöriga samt hennes brevromaner och dagböcker börjar Forsne lägga ett pussel för att förstå vem Christina Lilliestierna var. Jag är skapad för stormen och striden och regnet beskriver ett fascinerande kvinnoöde. Christina Lilliestierna rör sig mellan världens konflikthärdar och krig, samtidigt som hennes privatliv balanserar på katastrofens rand. Hon kämpar mot sin förbittrade överklassmor, förlorar vårdnaden om två barn, träffar omöjliga män och är samtidigt en av tidens största korrespondenter, och så småningom författare". .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          -----------------------------------------------------------
"Löftet" av Mari Åhberg är fortsättningen på hennes debutroman "Och kvar stod en röd resväska" den är utgiven på det lilla förlaget Lava. Om du vill läsa vad jag tycker om hennes bok och vad jag ger för betyg, då kan du läsa mitt tidigare inlägg HÄR.
 
-"Att ta värvning mitt under brinnande krig blir en utväg för sågverksarbetarsonen Göran att komma bort från den slitsamma uppväxten som utauktionerad arbetskraft. Göran anmäler sig som frivillig under Finska vinterkriget och blir spanare bakom fiendens linjer under långa och hårda år. Löftet är den fristående andra delen i en trilogi som inleddes med Och kvar stod en röd resväska".
 ---------------------------------------------------------------------------- 
 



fredag 3 oktober 2014

Skräckdeckare av Mary Willis Warker

...för den värsta skräcken är väl att få sitt barn kidnappat? Nu har Malin S recenserat en till hexpocket i bokklubben "Pockethexorna på utflykt". Den här gången har hon läst Mary Willis Walkers bok "Under skalbaggens bo". Är det fler som har läst den? Om inte har du möjlighet att få göra det om du är i närheten av tvättstugan i Märsta så får du bli nästa som tar med dig boken hem och läser den och blir en Pockethexa du också!
 
-"Tänk dig paniken att hamna instängd långt under marken i en ombyggd buss, där lampor fungerar ibland (med ett blinkande sken) och där enda utsikten är maskar, skalbaggar och andra kryp som krälar i jorden precis utanför. Där du en gång per dag blir utfodrad med lite flingor och mjölk, varje dag får utstå en predikan om jordens undergång och den enda informationen du får är att allt kommer att vara över om 50 dagar.
Tänk dig att dela den vardagen med elva stycken 6-12års gamla skolbarn och som enda vuxen försöka hålla en naturlig daglig "normal" ritual. Den situationen blir allvar för busschauffören Walter Demming när hans skolbuss en dag blir kidnappade av hjordjisreeliterna, en religiös fanatisk sekt, i Mary Willis Walker's spännande deckare "Under skalbaggens bo".


Polisens förhandlare kommer ingen vart med sektledaren och profeten Samuel Mordokai. Hans bestämda åsikt är att världens SKA gå under om 50 dagar och varför då riskera hans "vita lamm" som han, enligt egen åsago, sköter om och behandlar väl (allt enligt Guds vilja).
Kriminalreporten Molly Cates, tillika ex till kriminalpolisen Grady Traynor, har tidigare skrivit en artikel om "Sekter i Texas" i tidningen Lone Star Monthly där hon är anställd och störst inriktning var det om just hjordrisreeliterna och dess ledare. Polisen vänder sig till henne samtidigt som hennes egen journalistiska ådra brinner för att hjälpa barnen och busschauffören ur deras paniska skräcksituation.
Medan polisen kämpar mot tiden, kämpar Walter Demming med att hålla skolbarnen vid liv och gott humör.


Boken är extremt spännande och författaren lyckas få fram huvudpersonernas skräck, hopp och förtvivlan på ett starkt sätt. Tyvärr känns det ibland segt, speciellt i början av boken, men väntan i kidnappningsärenden och oklara utredningsbesked tar väl sin tid även i verkligheten. Slutdelen av boken är dock väldigt effektiv och spänningsfylld och summa summarum blir betyget mellan 3 och 4 Hi! Boken ligger nu i vår fina tvättstuga och jag hoppas någon läsgalning tar den till sig." Leende ansikte med leende ögon
Vill du vara med i min bokklubb och få en hemlig hexpocket av mig att recensera? Skriv då till pockethexan@live.se och skicka din adress. Du kan även höra av dig om du vill läsa den här boken för då kan Malin se om den ligger kvar och kan skicka den till dig i stället. Välkommen!

tisdag 23 september 2014

Bokevent med Hois debutanter



Nu har jag fått träffa de fem debutanterna Michel Issa, Mattias Leivinger, Pia F Davidson, Christina Granbom och Daniel Wångsten i från Hois förlag som har skrivit de böcker jag visade i förra mitt tidigare inlägg HÄR. Eventet var hos Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan.

 
Vi fick ett glas vin och lite chips sen satte vi oss och lyssnade på de olika författarna när de presenterade sina böcker. Jag fick självklart en plats framme vid scen med min specialstol som är en helt vanlig Baden-Baden stol.
 

Det var en härlig blandning av författare och typer av böcker. Allt från munken som blev en framgångsrik företagare, psykologen som skriver fantasy med Freud i huvudrollen, kvinnan som ger manspälsen ett namn, kvinnan som har upplevt värre skräck i sin egen barndom än boken jag hann läsa o rec. HÄR till slut mannen som skrivit en bok om hur det är att vara ung man idag.


Christina Granbom är författarinnan som flyttade till den lilla orten Kungsör i Västmanland och det är även skådeplatsen för hennes debutbok "Morsarvet". Jag hann få en privatstund med henne och frågade följdfrågor till det hon sagt framme vid podiet som var: -"Jag har hunnit uppleva allt hemskt i boken före fem års ålder för min pappa är riktigt sjuk".
Det är verkligen svårt att tänka sig att den glada och öppna människa som gav mig en så varm kram när jag berättade att om min positiva recension här på bloggen. För jag blev förtjust i hennes "hemska" bok just för att den är så spännande och ruggig. Nu när jag vet bakgrunden blev den ännu bättre! 

Tack Lars Rambe och Hois förlag för en härlig kväll och till er debutanter, lycka till!

onsdag 10 september 2014

Morsarvet får ett stort HI!


Eller ska jag säga HU! för det är verkligen en skrämmande historia, fast det är det som är drivet i den här boken, för man vill verkligen veta hur det ska gå. För det är nämligen så att boken i sig har en hel del missar.
Det negativa jag har att säga om boken är att det inte är några beskrivningar av hur personerna ser ut eller hur det ser ut i samhället. Det känns nästan som det gjorde för mig när jag var där med min nackspärr, man får ingen helhetsbild eller känsla av hur det ser ut mer än det som är mitt framför ögonen och vilken stämning det är i orten i övrigt.
Det börjar med att man får följa polisen Mildred som har flyttat från ett hektisk liv i Stockholm till det lilla samhället Kungsör i Västmanland. Med sig i bagaget har hon ett trasigt förhållande och skulden över att hon skjutit ihjäl en människa i tjänsten.

Jag som har vuxit upp i Västerås har några minnen från Kungsör. Det starkaste minnet för mig var när jag som 10-åring blev uttagen till att få vara med och spela fotboll i damlaget i min klubb. De vi skulle spela mot var Kungsör på deras hemmaplan. Morgonen för matchen vaknar jag med en nackspärr som gjorde att jag inte kunde vrida på huvudet, men spela skulle jag göra! Jag minns att jag satt mitt i bilen och såg bara det av Kungsör jag kunde se rakt fram ur vindrutan. Därför blev det enda jag minns av orten skolan som vi bytte om i och fotbollsplanen som låg intill skolan.


 
Den utlösande händelsen som drar igång serien av mord som boken bygger på är det lik en dam som är ute och rastar sin hund hittar. När sedan Mildreds egen syster blir misstänksam över annorlunda ljud och ljusfenomen i skogen vid sitt hus blir hon orolig och ringer sin syster. Mycket riktigt så är det ett lik till.
Handlingen är bygger på vad som ligger till grund för de här morden som har drabbat den lilla orten där det annars inte brukar hända så mycket i. Vi får följa med på släktmiddagar hos de rika i orten, vara med på grillkväll hos grannarna i villaområdet samtidigt som man får till sig vad som ligger bakom fasaden av idyll och det är både hustrumisshandel, religiös fanatism och barn som inte är älskade. Fast det blommar även upp kärlek mellan ortens polis och präst för att inte tala om vad som sker i den nedlagda fabrikslokalen. Fri kärlek säger en del, ohämmad sex säger andra men för vissa är det helt klart syndens näste nummer ett.

Christina Granboms bok "Morsarvet" ges ut på Hoi förlag och ikväll har de ett bokevent.
 Där vi får träffa Christina och fyra andra författar debutanter och höra vad de har att berätta om sina böcker.
 
Ska du gå på det eventet?

Snälla kom då fram till mig och säg hej för det är så trevligt att få ett ansikte i IRL till de bloggar man skriver på.
Det är nämligen väldigt lätt att känna igen mig för det är jag som går med gåbord eller kryckor och så ligger jag i min Baden-banden stol p.g.a. att jag är rygg/bäcken skadad efter mina graviditetsproblem. 

måndag 1 september 2014

En chick lit bok som gör att man vill börja plugga ekonomi


Det är nämligen helt sant! För en ung dam som jag känner lånade Marika Kings böcker "Supernova" och "Projekt längtan" av mig. Hon ville ha något lättläst till stranden när hon skulle på sin semester i Turkiet. När hon kom hem från semestern var det första hon gjorde att gå in på datorn och anmäla sig till att få läsa in matte C på Komvux. För att sen till våren kunna söka in till civilekonomilinje på universitetet. Så motiverad blev hon alltså av att läsa Marikas böcker!

Vad tyckte hon i övrigt om böckerna? Jo först var hon besviken på hur Supernova började för det var som om hon bara härmade andra som skriver Chick lit som utspelar sig i Stockholm. Hon tyckte t.ex. att den var väldigt lik "Elsas värld" av Sofi Fahrman som har varit hennes favorit bokserie.

Men efter ett tag så började det hända andra saker som tog över och det var då som hon blev fångad av boken och dess handling. Det var när Marika beskrev hur livet är när man är en av Handels duktigaste elever och när man får det där drömjobbet som alla vill ha men som bara blir en dröm för de flesta.

Marika går in på djupet hur man analyserar och löser de projekt som hon får och sedan gör det bäst av alla på firman. Självklart få Lisa, som huvudrollskvinnan heter, hela den stora framgången som alla drömmer om men få får uppleva.
Det medför att man går i dyra designerkläder, åker taxi och limousin över allt, har hög lön som även kräver stora krav, nya vänner som ser upp till henne för det hon gör och inte för den hon är. Allt sådant tilltalar min unga vän fast precis som Lisas vänner i boken tycker de att de vill ha tillbaks sin gamla vän som hon var innan framgångarna vet även min vän att det finns en baksida av ett sådant här liv. Det är det som slutet av boken handlar om för då går Lisa in i väggen som man säger och blir sjukskriven för utbrändhet.


Min unga vän har själv arbetat ett halvår som ekonomiassistent på ett företag efter att hon gick ut samhällsprogrammet inriktning ekonomi på gymnasiet.
Så det som tilltalar min vän mest med den här boken är Lisas driv och styrka trotts att hon måste sjukskriva sig. Men framför allt gillar hon att det är en så bra och  ingående beskrivning av den här branschen och det är något hon har saknat för att kunna ta klivet att börja studera. 

Det negativa om boken tycker min vän är att det blev lite mycket av de här projektbeskrivningarna och om man inte gillar det kan det nog vara svårt att läsa boken. Marika Kings Supernova får ett Hi! av min unga vän.

                              .............................................

Del 2 heter "Projektet längtan" den boken handlar mer om Lisa liv efter utbrändheten och hur hon ska få ut mer av sitt liv än att fortsätta som ekonomigeni på drömföretaget.
Nu handlar det mer om att finna sin stora kärlek och kunna göra något med sitt liv mer än att bara vara framgångsrik utan göra goda gärningar. Det Lisa i boken gör är precis som författaren gör de flyttar båda två till Afrika. Det som händer i boken är att Lisa har åkt dit för att hjälpa till i ett volontärarbete tillsammans med han med ett stort H.

Den här boken tilltalar inte min vän lika mycket som den första boken men det beror nog mest på att hon känner mer samhörighet med Lisa i den första boken då de nästan är i samma ålder. Hon ger "Projekt längtan" ett "Hm"!?.

Marika Kings böcker ges ut på Massolit förlag o kan köpas på:

Adlibris
Bokus
CDON